Foto: Peter Strelitski

‘Wij wonen in een raar huis’

Rianne Lindhout13 April 2016

Matthijs Boon stond in 2002 in Advalvas met zijn studentenkamer. Hoe woont de toenmalige student sociaal-culturele wetenschappen 14 jaar later? Hij verhuisde maar één keer: naar Utrecht. ‘We wonen in een schizofreen huis.’

‘Wij wonen in een raar huis’ Matthijs Boon

“We hebben ons huis gekocht van een edelsmid die beneden workshops gaf en de bovenwoning verhuurde aan studenten. De fundamenten zijn uit de 15e, 16e eeuw en de benedenverdieping, een pijpenla van 24 meter diep, is altijd voor een bedrijf geweest. Ik heb het opgezocht in archieven: een boekbinderij, een kleermaker en een zondagschool bijvoorbeeld.

“Toen we in 2008 kwamen, zijn we boven op 60 vierkante meter gaan wonen. We hebben het daar verbouwd in de oorspronkelijke stijl, met houten balken. Beneden restaureerde ik oude auto’s. Toen onze dochter in 2012 geboren werd, werd het boven te klein en zijn we de benedenverdieping gaan aanpakken. Die hebben we juist heel industrieel gemaakt, met de oude stalen balken er nog in. Je ziet de gaten nog waar de kettingen vastzaten waarmee pallets werden versjouwd. Ze hadden nog geen heftrucks hè? Nu hebben we een schizofreen huis.

“Het mooist vind ik de keuken. De eettafel heb ik samen met een vriend die meubelmaker is, gemaakt van balken die uit het huis komen. Ik vind het belangrijk dat je dingen laat zijn wat ze zijn. Dit huis is overal krom en scheef, de aannemer werd er gek van. Hij wilde voor het gemak gipsplaten plaatsen en daaroverheen balken van piepschuim; alsof het authentiek was. Ik wist niet wat ik hoorde. Dit huis is ouder dan dat ik ooit zal worden en heeft al zoveel meegemaakt. Dat moet je respecteren ofzo..

“Mijn studentenhuis heb ik in 2006 helemaal verbouwd, maar ik vertrok in 2008 toen mijn vriendin en ik het reizen zat waren. Die kamer was heel licht en leuk, maar die plek werd vooral gemaakt door de mensen om me heen. Met twee van hen heb ik nog steeds veel contact.

Matthijs Boon werkt als duurzaamheidsmanager bij Pon Automobielhandel, waar hij werkt aan slimme en schone mobiliteit.

‘Wij wonen in een raar huis’ oude kamer

Oude foto’s van Matthijs en zijn kamer door Peter Strelitsky