Halleh Ghorashi kwam als vluchteling uit Iran naar Nederland, nu is ze hoogleraar diversiteit en integratie aan de VU. In het boek Waartoe is Nederland op aarde? van vijf VU-filosofen vertelt Ghorashi hoe zij Nederland en de Nederlanders heeft ervaren. Een boekfragment.
Toen ik als vluchtelinge vanuit het islamitische Iran in Nederland kwam, voelde ik me veilig. Dat was in eerste instantie een heel bijzondere ervaring. Het duurde even voordat ik doorkreeg hoe deze democratie te werk gaat. De macht werkt hier subtieler dan in een land als Iran. Nederlanders geloven dat in een democratie alles goed geregeld is, en daardoor denken ze haast nooit kritisch na over de basale veronderstellingen van het systeem. In die zin bracht mijn kennismaking met Nederland wel een shock teweeg.
Na mijn aankomst wilde ik zo snel mogelijk gaan studeren. Het eerste wat je dan moet doen is de taal leren, en dus belde ik een instantie die vluchtelingen hielp. Ik zei dat ik op academisch niveau Nederlandse les wilde volgen maar er het geld niet voor had. Of ze mij konden helpen. Toen zei die mevrouw: oh je bent een vluchteling en je wilt naar de universiteit? Nou, taallessen op de universiteit zijn niet voor vluchtelingen, die zijn voor internationale studenten.
Je zou eens moeten proberen om één dag vluchteling te zijn in Nederland
Dat vond ik vernederend. Je zou eens moeten proberen om één dag vluchteling te zijn in Nederland. Dat is echt deprimerend. Het is niet altijd zo dat mensen je willen discrimineren. Soms willen ze juist het goede doen, maar wel vanuit het idee dat je migranten moet helpen, want zelf kunnen die natuurlijk weinig uitrichten. Wat mij vooral opvalt, is dat uitsluiting hier vaak met de beste bedoelingen gebeurt en dat maakt het alleen maar lastiger.
Dit fragment komt uit het boek Waartoe is Nederland op aarde? van Gabriël van den Brink en vier andere VU-filosofen. Het boek is een poging de Nederlandse identiteit te schetsen. Meer over het boek lees je elders in VU Magazine: Dit is ‘m dus: dé Nederlander. Zes kwaliteiten en hun keerzijde.
Win het boek
VU Magazine mag drie exemplaren van het boek verloten onder snelle mailers. Mail je postadres naar vumagazine@vu.nl en vermeld de boektitel.