Foto:

In 5 lessen: Ken jezelf, ben jezelf

Thijs Sins9 May 2018

Filosoof Thijs Sins had zelf een existentiële crisis en helpt nu anderen om die te overwinnen. Speciaal voor VU-alumni verzorgt hij de vijfdelige cursus Ken jezelf, ben jezelf. Hieronder nodigt hij je uit om mee te doen vanaf donderdagavond 17 mei.

Hoe zal jouw leven eruitzien? Waar word je nu echt gelukkig van? Waar sta je voor, als mens?

Het zijn klassieke levensvragen waarin je behoorlijk kunt vastlopen. In de drukte van het dagelijks leven is het niet eenvoudig om dicht bij jezelf te blijven en keuzes te maken die bij jou passen. Het Alumnirelaties VU heeft mij benaderd om je hiermee te helpen.

Alumni cursus

Hoe doen we dat?

Tijdens de cursus Ken jezelf, ben jezelf werken we in vijf avonden toe naar de antwoorden op jouw levensvragen. Naast theoretische inzichten uit de filosofie maken we gebruik van persoonlijke en praktische oefeningen. Daarbij achterhalen we jouw morele identiteit, die van essentieel belang is in deze moderne tijd en komen we tot een persoonlijke missie die werkt als jouw baken. De reeks avonden vormen uiteindelijk één geheel waarbij elke avond en oefening aansluit op de voorgaande.

Kernwaarden en drijfveren

Om je op weg te helpen met het inzichtelijk krijgen van je identiteit, geven we alvast een belangrijke oefening weg.

Je kernwaarden en drijfveren kun je duidelijk krijgen door het tekenen van je levenslijn. Langs deze lijn schrijf of teken je belangrijke personen, gebeurtenissen en periodes in je leven. Als je daarmee klaar bent, stel je jezelf drie reflectievragen. Allereerst: ‘Waarom was deze persoon, gebeurtenis of periode belangrijke voor mij?’ Vervolgens: ‘Wat heb ik geleerd of welke conclusie heb ik getrokken van deze persoon, periode of gebeurtenis?’ Op basis van het antwoord op de laatste vraag, vul je tot slot de volgende zin verder aan: ‘Blijkbaar vind ik … waardevol.’ De antwoorden vormen jouw kernwaarden.

Intuïtieve keuzes

Een andere unieke manier om tot fundamentele antwoorden te komen, is Imagine Your Self. Deze mindfulness-, meditatie- en visualisatieoefening draait om intuïtie, de signalen van je onbewuste. Het onbewuste kan 200.00 keer meer informatie verwerken dan het bewuste. Het onbewuste is daarmee dus een krachtige bron van informatie. Wanneer je in staat bent om naar je intuïtie te luisteren, kun je de onbewuste kennis meenemen in je besluitvorming. Je besluiten worden daarmee effectiever en authentieker: je laat je minder leiden door anderen en je hervindt het contact met jezelf. Tijdens de oefening Imagine Your Self ga je met jouw belangrijkste vraag aan de slag. Je zult ontdekken dat deze aanpak je op een diepgaande manier vertrouwen geeft in je keuzes.

Word wie je bent

Met dit programma krijg je de middelen aangereikt om krachtiger in het leven te staan en te blijven staan. Ga mee op ontdekkingsreis en kom er achter wie je bent en waar je voor staat, zodat je authentieke keuzes kunt maken en uiteindelijk datgene zult doen wat je echt wilt.

Ik zie je graag op donderdagavond 17 mei op de VU! Meer info & aanmelden>

drs. Thijs Sins MA
Tatkraft Filosofie