VU-hoogleraar kindergeneeskunde Marceline Tutu van Furth en haar vrouw, anglicaans priester Mpho Tutu van Furth, lanceerden het online platform #ITOO waarop vrouwen elkaar kunnen helpen met carrièrevraagstukken.
Hoe is het idee voor #ITOO ontstaan?
Marceline: „Het medische blad The Lancet had een speciale uitgave: ‘Advancing women in science, medicine and global health’, waar Mpho en ik een artikel voor hebben geschreven, over hoe we meer vrouwen aan de top kunnen krijgen binnen de medische en wetenschappelijke wereld. Mentoring is volgens ons een van de manieren om dat voor elkaar te krijgen. Als elke vrouw die in een bepaalde positie zit, bereid is om als mentor een mentee onder zich te nemen, ontstaat een sneeuwbaleffect.
We moeten hier iets mee, dachten we toen. Zo ontstond het idee voor een online e-mentoringprogramma, voor en door vrouwen, waar je op basis van een algoritme aan iemand wordt gekoppeld. Het is als een datingapp, maar dan voor mentoren en mentees. Onder de vlag #ITOO: ‘ook ik’ help vrouwen, willen we een positieve beweging op gang brengen. Er zijn inmiddels 75 vrouwen aangesloten.”
Waarom samen?
Mpho: „We doen graag projecten samen. We houden van elkaar, en vinden het leuk om samen te werken.”
Marceline: “Het is niet altijd even makkelijk. We zijn beiden sterke persoonlijkheden dus soms zijn er twee kapiteins op één schip. Daar leren we gelukkig steeds beter mee omgaan. En dat zo’n creatief proces dan leidt tot zoiets, is fantastisch. Nu zijn we op het punt dat we investeerders nodig om het platform draaiende te houden.”
Welke mentoren zijn voor jullie belangrijk geweest?
Mpho: “Ik heb verschillende mentoren gehad. Heel formele binnen de kerkgemeente, die praktische tips gaven, maar ook informele zoals mijn vader en moeder. Allemaal stelden ze goede vragen en hielpen ze me om mijn eigen antwoorden te vinden.
Ik weet nog goed dat ik het eerste evenement van de stichting (Desmond & Leah Tutu Legacy Foundation, red.) draaide. Al het personeel had heel hard gewerkt en het evenement duurde tot diep in de nacht. Mijn vader was er ook en fluisterde in mijn oor: ‘Iedereen heeft het zo goed gedaan. Het is goed om hen te bedanken. En denk je niet dat het een goed idee is om ze een dag vrij te geven?’ Dat was natuurlijk prettig voor het personeel, maar het was ook een goede manier om mijn leiderschap vorm te geven. Waar ook plek moet zijn voor vrijgevigheid en dankbaarheid.”
Marceline: „Ergens in mijn carrière had ik een mannelijke mentor die me tijdens een bijeenkomst waarin ik vertelde wat ik allemaal deed, vroeg: ’Waarom heb jij nog niet gevraagd om professor te worden?’ Dat was voor mij een eyeopener. Ik kom uit een academisch milieu, mijn vader was hoogleraar, en ik dacht dat ik wel wist hoe het werkte. Maar in de praktijk is het zo dat je zelf moet vragen om die volgende stap. Het is essentieel om assertief te zijn en als je niet precies weet welke route je moet nemen is het goed om daar met iemand over te sparren.”
Waarom is het volgens u spannend voor vrouwen om voor zo’n volgende stap te gaan?
Marceline: „Om een volgende stap vragen kan risicovol zijn. Je kunt sommige vragen, zoals bijvoorbeeld om professor te worden, maar één keer stellen. Dat gaan vrouwen misschien liever uit de weg. Daarnaast hebben veel vrouwen een bescheidenheid die niet nodig is. Mannen zeggen veel sneller: ik kan het, ik doe het, zonder enig diploma. Een vrouw wil eerst een diploma hebben. Wat is die quote ook alweer, Mpho?”
„Men are confident and women are competent”, vult Mpho aan.
Marceline: „Precies. Je wordt beoordeeld op je zelfvertrouwen en niet op je competentie. En juist een mentor kan je meer zelfvertrouwen geven.”
Marceline Tutu van Furth studeerde geneeskunde aan de VU, waarna zij hoogleraar kindergeneeskunde werd en sindsdien in het Amsterdam UMC, locatie VUmc, als kinderarts werkt. Ze is gespecialiseerd in infectieziekten, net als haar vader Ralph van Furth.
Mpho Tutu van Furth is predikant, auteur, spreker en was tot 2016 directeur van de Desmond & Leah Tutu Legacy Foundation. Deze stichting beheert de legacy van Nobelprijswinnaar voor de Vrede Desmond Tutu en zijn vrouw, Leah Tutu.
Het echtpaar woont in Amstelveen met hun kinderen uit eerdere huwelijken.
Doe mee met #ITOO. We hebben je nodig als mentor of mentee. Schrijf je hier in.