Het leek even of je dubbel zag bij het Alzheimer Centrum van UMC Amsterdam. Zo’n 50 eeneiige tweelingparen kwamen er samen om bijgepraat te worden over de Twin60++ studie, een Alzheimer-tweelingen onderzoek waar ze aan mee doen. Het oudste paar is maar liefst 95 jaar.
In Nederland hebben 270.000 mensen een vorm van dementie, daarvan heef 70% de ziekte van Alzheimer. Onderzoekers staan nog altijd voor een raadsel. Waarom krijgt de een de ziekte wel en de ander niet? Daarom wordt er groot onderzoek gedaan met 204 tweelingen met al een opmerkelijk eerste resultaat.
Nederlands Tweelingen Register
Voor het onderzoek naar het ontstaan van dementie zijn de deelnemers geworven uit het Nederlands Tweelingen Register . Het Register is in 1987 gestart door VU hoogleraar Dorret Boomsma. Er staan inmiddels 87.000 tweeling- en meerlingen geregistreerd. Het werk van haar en haar groep heeft enorm veel kennis opgeleverd over de vraag hoe erfelijkheid bijdraagt aan gezondheid en gedrag
Aan het onderzoek over dementie werken eeneiige tweelingen mee van boven de 60 jaar die bij het begin van de studie nog geen tekenen van beginnende dementie vertoonden. Gekeken wordt welke erfelijke en omgevingsfactoren een rol spelen bij het ontstaan van de ziekte. Ook wordt het beloop van de ziekte van Alzheimer onderzocht.
Genetisch identiek
Eeneiige tweelingen zijn genetisch identiek. En dat is precies wat dit onderzoek zo waardevol maakt. Onderzoekers kunnen zo nagaan of verschillen in leefstijl en/of invloeden van buitenaf een rol spelen bij de totstandkoming van dementie als het bij de één wel tot uiting komt en bij de ander niet.
Onderzoeker Anouk den Braber vertelt dat de genetische component voor de ziekte van Alzheimer een heel stuk lager ligt dan gedacht. “Ons tweelingonderzoek laat zien dat die verandering voor 54% door identieke genen kan worden verklaard. De rest door omgevingsinvloeden, en dat is bijzonder” Omgevingsfactoren en leefstijl spelen mogelijk dus een grote rol bij het ontstaan van de ziekte. Met het onderzoek wil ze ontrafelen welke factoren dit precies zijn.
Goud waard voor de wetenschap
Wetenschappelijk gezien zijn tweelingen ontzettend interessant en kunnen ze van groot belang zijn. De onderzoekers hopen waardevolle informatie te kunnen verzamelen zodat het in de toekomst beter mogelijk wordt om de ziekte van Alzheimer te herkennen en om nieuwe behandelingen te ontwikkelen. Tot nu toe is er nog geen goed werkend medicijn.
Wilt u meer informatie of meedoen met onderzoek? Bezoek dan het Nederlands Tweelingen Register.
Luister het EenVandaag radio fragment over de reünie terug.