Foto: Marion Duits

Pionieren in de bokswereld met verkoop van ‘slimme’ bokszakken.

Marion Duits19 April 2020

Ondernemersduo Nilas van Woersem en Tim van der Vaart hebben een vrijhangende bokszak op de markt gebracht die de kracht, positie en snelheid meet van alle trappen en stoten en daarmee dus de kwaliteit en intensiteit van je workout. Het meten van deze variabelen op deze manier is nieuw en brengt de bokssport naar een hoger niveau. De ‘slimme’ bokszak is een must-have voor sportscholen en professionele vechtsporters.  

Boksen steeds populairder
Voorheen werd boksen vooral geassocieerd met agressie en geweld en was het vooral een mannenwereld. Tegenwoordig boksen steeds meer vrouwen, vormen commerciële bokswedstrijden tussen grootheden als Badr Hari en Rico Verhoeven het gesprek van de dag en bieden sportscholen boksen in allerlei lesvormen aan. Die toename in populariteit biedt commerciële mogelijkheden. En dat zagen Nilas en Tim, die betrokken waren bij de onderzoeksgroep Amsterdam Combat lab.

"Vechtsporters trainen met een vrijhangende boskzak."

Hoe een bokser in werkelijkheid traint
Amsterdam Combat Lab, een onderzoeksgroep binnen de afdeling Bewegingswetenschappen op de Vrije Universiteit in Amsterdam, focust zich op het uitvoeren van metingen binnen de vechtsport. Dit was ingewikkeld want er is niet veel apparatuur beschikbaar om kracht en snelheid te meten. Nilas: “Er bestaan apparaten die aan de muur bevestigd zijn en waar je op één manier tegenaan kan slaan. Dit lijkt niet op hoe een vechtsporter werkelijk traint. Vechtsporters trainen met een vrijhangende bokszak, dus ontwikkelden wij een bokszak die hetzelfde kan meten als zo’n krachtplaat aan de muur.”

Goede en meetbare workout
Nilas: “Boksen is een goede workout. Je gebruikt je hele lichaam en het is zo intensief dat je binnen een uur helemaal kapot bent. Maar bij het doen van boksoefeningen in de sportschool hebben sporters vaak geen idee of ze beter worden, hoeveel calorieën ze verbranden, hoe hard ze slaan en of ze beter zijn dan anderen. Bij fitnessapparaten als een loopband of een fiets kun je dat wel meten.”

De bokszak is te koop of te huur
Tim: “De bokszak is nog volop in ontwikkeling maar zoals hij nu is, is hij al heel goed. We kunnen nog langer wachten met het product in de markt zetten, maar waarom zouden we? De huidige bokszak biedt namelijk al een grote waarde. We willen zo snel mogelijk een aantal bokszakken verkopen of verhuren, zodat zoveel mogelijk mensen de bokszak gebruiken. Met behulp van de feedback van gebruikers krijgen we meer informatie over wat de gebruiker echt leuk vindt en krijgen we een steeds beter beeld van onze doelgroepen.”

"We voegen het speelse element van gamification toe aan de bokszak."

Boksen wordt een nieuwe vorm van gamen
De toekomstige versie van de slimme bokszak kan ook meten of je hoog of laag slaat of trapt. Als je die informatie combineert met de informatie van een krachtmeting kun je ontzettend veel spelletjes of trainingen ontwikkelen. Nilas: “Naast dat boksen trending is, is ook gamification opkomend in de fitnessindustrie. Het verslavende aan gamification is bijvoorbeeld dat je steeds in een level hoger komt en betere scores haalt. Dat speelse element willen we toevoegen, zodat sporters scores met elkaar kunnen vergelijken of een team kunnen opstellen met vrienden en dan tegen elkaar kunnen duelleren.”

NWO-beurs maakt doorontwikkelen mogelijk
De laatste versie van de bokszak heeft een geruime periode in de sportschool van de VU op Uilenstede (SVU) gehangen, waar hij veel testen heeft doorstaan. Nilas en Tim kregen veel positieve reacties, maar hadden nog niet de financiële middelen om verbeteringen door te voeren. De NWO-beurs die zij onlangs hebben gekregen biedt daarom uitkomst. Tim: “Eind zomer 2020 komen we met totaal vernieuwde software inclusief nieuwe functies, zoals persoonlijke profielen en ‘gegamificeerde’ trainingen.

Nilas is alumnus van de opleiding bewegingswetenschappen. Tim heeft werktuigbouwkunde gestudeerd in Utrecht. Voor meer informatie over de ‘slimme’ bokszak: www.strike-fx.com of volg de smartboxingbag op Instagram.