Foto:

'Live together or perish as fools'

Redactie 22 March 2018

‘We must learn to live together (…) or perish as fools.’ Dat zei Martin Luther King Jr. in 1964 in een toespraak in St. Louis. Een jaar voor zijn eredoctoraat aan de VU. We zijn nog altijd niet uitgeleerd, maar geven niet op. Drie bijeenkomsten, met onder meer Jörgen Raymann, Bas Heijne en Ernest van der Kwast.

Martin Luther King Lezing 2018

Jörgen Raymann, presentator en comedian, spreekt over de relevantie van het gedachtegoed van Martin Luther King voor het maatschappelijke debat van nu. Ideeën die mensen uit hun eigen bubbel halen, staan centraal. Daarnaast statements van dichter en activist Jerry Afriyie, advocaat en politicus Don Ceder en zangeres en presentatrice Giovanca.
5 april, 20.00, Haagse Hogeschool. Meer info & aanmelden>

Abraham Kuyper Lezing

Bas Heijne, columnist en Vrije Schrijver op de VU, houdt de jaarlijkse Abraham Kuyper Lezing. Hij spreekt over de mogelijkheid van een nieuwe Verlichting in een tijd waarin het nationalisme weer opnieuw overal bloeit. Onderwerpen als godsdienst, kleur, ras en nationaliteit zijn weer terug in het debat. In plaats van een blauwdruk voor onze toekomst te ontwerpen, beloven steeds meer politici een terugkeer naar een zuiver verleden. Heijne vraagt zich af waarom de idealen waarmee hij opgroeide, het streven naar meer vrijheid, meer gelijkheid en broederschap, aan kracht verliezen of zelfs grote weerzin oproepen.
24 april, 20.00 uur, Westerkerk Amsterdam. Meer info & aanmelden>

Vrijheidsmaaltijd met bijzondere Amsterdammers

Tijdens de VU Vrijheidsmaaltijd van VUvereniging, de VU en Bevrijdingsfestival ‘Het Vrije Westen’ staat ontmoeting met bijzondere Amsterdammers centraal. Mensen die unieke initiatieven nemen die de leefbaarheid in de stad vergroten. Tegen de stroom in. Schrijver Ernest van der Kwast, bekend van Mama Tandoori en Jouw toekomst is mijn toekomst over vier vluchtelingstudenten, is gastheer van de VU Vrijheidsmaaltijd.
Ga aan tafel met Amsterdammers die uit liefde voor de stad iets werkelijk nieuws proberen.

Zaterdag 5 mei, 13.00-14.30, terrein Westergasfabriek. Meer info & aanmelden>

Martin Luther King

Martin Luther King kreeg in 1965 een eredoctoraat van de VU. Toenmalig student Jaap Blaak feliciteerde hem als eerste en beschreef in VU Magazine met smaak zijn herinneringen aan die dag.