Foto:

Hoogtevrees? Doe de gratis cursus op je telefoon

Rianne Lindhout26 April 2018

Wil je eindelijk van je hoogtevrees af? Doe de virtual reality-cursus op je telefoon, gebaseerd op blootstelling aan je angst. Je draagt dan meteen bij aan onderzoek van klinisch psycholoog Tara Donker naar de effectiviteit ervan. Durf je?

Sinds 2014 komen er veel minder mensen bij een psycholoog om iets aan hun fobie te doen. Sindsdien wordt dat namelijk niet meer vergoed in de basisverzekering. De klachten bestaan nog onverminderd – zo’n 10 procent van de mensen heeft er last van. Psychologen proberen het gat te vullen met gratis zelfhulp.

GZ-psycholoog en universitair docent Tara Donker onderzoekt aan de VU een virtual reality-cursus via een app op je telefoon. Heb je een android-telefoon én hoogtevrees, dan kun je waarschijnlijk meedoen aan haar onderzoek en tegelijk van je probleem af komen.

Zelfhulpbehandelingen via mobiele telefonie werken bij angstklachten. Ook Virtual Reality (VR) is effectief tegen angstklachten, in het bijzonder hoogtevrees. Donker wil aantonen of ook de combinatie werkt bij hoogtevrees: een zelfhulp VR-cursus via een app. Virtueel kom je in situaties die je angstig maken, om jezelf te leren met de angst om te gaan en gedachten te stimuleren die helpen de angst te verminderen.

Je kunt meedoen als je:

– Last hebt van hoogtevrees
– Tussen de 18 en 64 jaar oud bent
– Een mobiele telefoon (Android) hebt met internettoegang
– Drie maal een vragenlijst wilt invullen
– Zelfhulpmaterialen wilt doorwerken.

> Meer lezen en aanmelden voor het onderzoek kan via 0-phobia.nl.

> Binnenkort in VU Magazine: een interview met Tara Donker vol tips om van je hoogtevrees, claustrofobie en andere angsten af te komen. Meld je aan, dan krijg je VU Magazine elke zes weken in je mailbox.