Foto: Bas de Meijer

HPT#3 | GEWONNEN! SNELLER DAN EEN CHEETAH DOOR DE WOESTIJN IN NEVADA

18 September 2017

Wielrenster Aniek Rooderkerken verbrak zaterdag in de Nevadawoestijn met 121,5 km/u het Nederlands snelheidsrecord fietsen voor vrouwen. Ze won de World Human Powered Speed Challenge, een competitie met innovatieve fietsen en topsporters uit de hele wereld. Ze was geselecteerd en getraind door VU-studenten en reed in de VeloX 7 die is ontworpen en gebouwd door studenten van de TU Delft. Samen vormden ze het Human Power Team.


FILMPJE

‘Het is echt heel gaaf om zo snel te fietsen’, vertelt Rooderkerken. ‘Net alsof je over de weg heen vliegt. We hadden de hele week pech met het weer, maar de laatste dag zat het toch mee. We racen op een kaarsrechte weg van 10 km lang. De gemiddelde snelheid over de laatste 200 meter telt, dus daar gaf ik alles wat ik had en focuste ik puur op snelheid. Uiteindelijk fietste ik 121,5 km/u.’

Ook haar teamgenoot en voormalig profwielrenster Iris Slappendel fietste razend hard, en haalde met een snelheid van 115 km/u de 2e plek. Het team won al vier keer eerder bij de mannen. De winnende rit zat maar 0,3 km/u onder het wereldrecord van 122 km/u dat in 2010 gereden werd door de Française Barbara Buatois. Dit jaar overtrof Rooderkerken Buatois.

Hightech fiets

Human Power Team

Die hoge fietssnelheden zijn mogelijk door de ideale combinatie van mens en techniek. Het gestroomlijnde ontwerp van de VeloX 7 speelt een belangrijke rol: ‘De meeste weerstand op hoge snelheid is de luchtweerstand’, vertelt Emiel de Boer, teammanager van het Human Power Team en student werktuigbouwkunde aan de TU Delft. ‘Daarom zie je bij wielrennen ook dat iedereen zo veel mogelijk naar voren leunt om minder lucht op te vangen.’ Het team heeft zich dit jaar dan ook extra ingezet om de luchtweerstand te beperken: door met computersimulaties en windtunneltests een perfecte pasvorm te vinden op de maat van de atleten. ‘Daardoor is onze fiets meer dan tien keer zo aerodynamisch als een gewone racefiets.’

Mens & techniek

‘Je fietst niet alleen zo snel dankzij een snelle fiets’, zegt de Boer. ‘De fietser is minstens zo belangrijk.’ Studenten Bewegingswetenschappen van de VU trainden de atleten en verzorgden een sportdieet. ‘Ik kreeg elke week een trainingsschema waar ik 15 uur per week mee bezig was. Het was een intensief traject om dit resultaat te kunnen bereiken’, aldus Rooderkerken. De atleten waren meer dan een week van te voren aanwezig in Nevada om hun lichaam te laten wennen aan het woestijnklimaat. Volgens het team was dit resultaat alleen mogelijk door de optimale samenwerking tussen mens en techniek.

Sneller dan een cheeta

De studenten van het Human Power Team willen met het project laten zien dat de mens dankzij technische innovaties op eigen kracht sneller kan zijn dan de natuur. De behaalde snelheid is extra bijzonder omdat ze daarmee dit doel hebben gehaald. De cheeta – het snelste landdier ter wereld – heeft een topsnelheid van 112 km/u, dat heeft Aniek Rooderkerken ruim overtroffen.

 selectie van de wielrenners lijf én hoofd koel moesten houden


Anniek Rooderkerken

Kom kijken naar de fiets

De fiets met eigen ogen zien? Hij is op 7 oktober te bewonderen in de VU, tijdens het Weekend van de Wetenschap.