Foto:

Hart en vaten: alles wat je weten wilt (of liever niet)

Rianne Lindhout7 June 2013

Stel je hebt een verhoogd cholesterol-gehalte of een hoge bloeddruk. Medicijnen gaan slikken of niet?

Best een lastige beslissing, want die medicijnen moet je levenslang dagelijks slikken en ze kunnen vervelende bijwerkingen hebben. En in hoeverre verkleinen ze nu eigenlijk de kans op hart- en vaatziekten? Op internet wemelt het van de onzin en een arts heeft maar een paar minuten voor je.

Je kunt afgaan op de afweging die de arts maakt, maar met het boek In de problemen met hart en vaten. Wat nu? kun je zelf een afgewogen keuze maken. Je ziet precies met welke risicotabel artsen werken en wat die eigenlijk waard is. Auteur Yvo Smulders helpt je zo de afweging te maken wel of geen medicijnen te gaan slikken, als dat van toepassing is. Je leest alle voor- en nadelen, mogelijkheden en beperkingen, en kunt dan zelf een afgewogen keuze maken.

Nooit betuttelend

Smulders is hoogleraar interne geneeskunde bij VUmc en gespecialiseerd in hart- en vaatziekten. Hij schreef het boek als onderdeel van de reeks Spreekuur thuis. Voor de patiënt die zijn lot niet volledig in handen van zijn behandelend arts wil leggen, biedt het boek de mogelijkheid om alle tot nu toe bekende achtergronden van hart- en vaatziekten te leren kennen. Er staat heel praktisch in hoe je je eigen risico op hart- en vaatziekten kunt bepalen en wat je daar dan mee kunt. Daarmee kun je aan de slag om je risico te beperken, maar het hoeft niet. Smulders is nooit betuttelend, uitsluitend informatief. Als je het leest is het net alsof hij in zijn witte jas tegenover je zit en alles rustig uitlegt.

Je kunt het boek dus gebruiken om samen met je arts goed en zonder spraakverwarring tot goede beslissingen te komen. Ook is het een prima achtergrondboek voor wie op een toegankelijke manier diep in hart en vaten wil duiken. Welke aandoeningen zijn er, en welke behandelingen? Wat zijn precies de risicofactoren? Hoe werkt het hart, welke medicijnen bestaan er en hoe werken ze? Bij bepaalde medicijnen kun je beter niet het ‘gezondere’ kaliumzout gebruiken om natriumzout te vervangen. Lees dit boek en je weet het allemaal.

Lees ook het interview met Yvo Smulders, waarin hij uitlegt hoe artsen met één dubbel consult veel tijd en zorgkosten kunnen besparen.

Mail&win het boek

Er was een winactie gekoppeld aan dit artikel, maar die is verlopen. U kunt hier een exemplaar bestellen.