Andrea Maier strijdt als medisch onderzoeker tegen veroudering, maar motiveert mensen ook om vooral zelf hun eigen veroudering tegen te houden. Je kunt heel veel doen, vertelde ze al eerder in VU Magazine, maar nu weet ze nog meer. Vroeg beginnen is het beste, maar het is nooit te laat!
Het allerbelangrijkste om je lichaam lang jong te houden, is voorkomen dat je overgewicht krijgt, vertelt verouderingsonderzoeker Andrea Maier aan te telefoon vanuit Melbourne. Naast hoogleraar gerontologie op de VU is ze Down Under hoogleraar aan de universiteit en afdelingshoofd van het Royal Melbourne Hospital.
Vervuilende prullenbakjes in je lijf
Vetcellen veroorzaken ontstekingen en die leiden tot verouderingscellen: senescente cellen die als vervuilende prullenbakjes in je lijf zitten. Je bmi (gewicht gedeeld door je lengte in het kwadraat) mag dan officieel tussen de 18 en de 25 zijn om gezond te heten, volgens Maier moet je proberen niet te ver boven de 20 uit te komen. Het steekt haar dat tegenwoordig al 25% van de jongeren in Europa te dik is, terwijl je dat juist op die leeftijd moet voorkomen.
Maier benadrukte eerder in VU Magazine het belang van veel bewegen: daarmee kun je het aantal verouderingscellen terugdringen. Maar hoe veel moet je nou precies doen? ‘Wij lieten een groep ouderen met een beetje overgewicht drie keer per week een uur (?) cardio- en krachttraining doen, waarbij vooral het uithoudingsvermogen werd getraind. Na drie maanden hadden ze minder verouderingscellen.
Nieuw: beweeg vooral váák
Een nieuw onderzoeksresultaat is dat het er niet om gaat hoeveel uur je totaal actief bent, maar hoe vaak je actief bent. ‘Elke twintig tot veertig minuten zou je even moeten opstaan, je moet geen hele avond achter elkaar op de bank hangen met eten en drinken binnen handbereik. Dat is beter voor je glucosehuishouding, het lijkt te leiden tot minder diabetes en minder hart- en vaatziekten.’
Net als een teveel aan vetcellen, leidt ook een verhoogd suikergehalte in je bloed tot meer verouderingscellen. Niet dat je suiker totaal moet afzweren, het is géén gif, maar stop bijvoorbeeld wel met gezoete frisdrank. Een blikje per dag verhoogt het risico op hart- en vaatziekten al met 20 %.
In haar boek Eeuwig houdbaar raadt ze aan om het jezelf niet te gemakkelijk te maken. Helemaal niet erg als je de trap op moet om iets uit de vriezer te halen en je je sleutels op de grond bewaart, zodat je steeds moet bukken om ze te pakken.
Andrea Maier vertelde eerder uitgebreid in VU Magazine uitgebreid hoe je veroudering kunt afremmen en zelfs terugdraaien.
> Wil je nu écht werk maken van een gezondere leefstijl? Je weet zelf wel wat je zou moeten veranderen, maar hoe houd je het vol… Binnenkort in VU Magazine een interview met Ingrid Steenhuis. Zij vindt dat ook hulpverleners te weinig zijn gericht op het écht helpen veranderen van je leefstijl en heeft concrete tips.
> Andrea Maier gaf vorig jaar vijf colleges bij de Universiteit van Nederland over het thema veroudering en was afgelopen zomer te gast bij Zomergasten.