Foto: Schiphol Group

Dick Benschop nieuwe baas schiphol

Redactie 1 May 2018

Hij studeerde geschiedenis op de VU, belandde in de politiek en werd daarna directeur bij Shell. Nu is Dick Benschop de nieuwe president-directeur van Schiphol. Een gereformeerde jongen uit de polder is vanaf vandaag de hoogste baas van de veelbesproken luchthaven.

Het is echter niet de eerste kennismaking met Schiphol voor Dick Benschop. Zo werd hij in de jaren negentig als zelfstandig adviseur ingehuurd door Schiphol. Hij voerde met de toenmalige president-directeur van Schiphol, Hans Smits, een succesvolle lobby in Den Haag voor uitbreiding van de luchthaven. Dat leverde hem de bijnaam ‘geestelijk vader van de Polderbaan’ op. Nu gaat hij een nieuw tijdperk in waarbij hij te maken krijgt met een omgeving die in de weerstand staat.

Zwaarste baan van Nederland

Schiphol is de laatste jaren hard gegroeid en dat brengt nieuwe dillema’s met zich mee. Zo is de afgesproken grens van het vliegverkeer bereikt, verzetten omwonenden zich tegen geluidsoverlast en milieuvervuiling en is de Onderzoeksraad voor de Veiligheid bezorgd. Vliegmaatschappijen willen juist meer capaciteit en dan is er ook nog de maatschappelijke opinie over uitbreiding van Lelystad Airport, eigendom van Schiphol. Het zou dan ook de zwaarste baan van Nederland zijn. Toch weerhield het Dick Benschop niet.

De loopbaan van Benschop bestaat uit twee gescheiden delen: politiek en bedrijfsleven. Vanaf nu moet hij ze samen zien te brengen.

Politiek

Benschop ontdekte de PvdA tijdens zijn studie aan de VU, waar hij actief was in de medezeggenschap. Na een kort verblijf in het onderwijs werd hij persoonlijk medewerker van Joop den Uyl en Wim Kok, fractievoorzitters van de PvdA in de Tweede Kamer. Rond de eeuwwisseling werd hij staatssecretaris van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Kok II. Na de nederlaag van de PvdA in 2002 besloot Benschop de politiek te verlaten omdat hij zich medeverantwoordelijk voelde. Hij meldde zich bij Jeroen van der Veer, toenmalig president-directeur van Shell. Die wilde hem graag hebben.

Shell

Shell trok hem naar eigen zeggen vanwege de politieke, sociale en maatschappelijke randvoorwaarden waar het bedrijf mee te maken heeft. Hetzelfde geldt voor Schiphol. Benschop had de laatste vijftien jaar vijf functies bij Shell, van 2011 tot 2016 was hij directeur Nederland. Een opvallende constante in Benschops werk als staatssecretaris en bij Shell is aandacht voor het klimaat. In zijn nieuwe baan zal dat niet anders zijn.

Hoofdpijndossier

Een rustig begin van zijn nieuwe baan zit er niet in voor Benschop. Het afgelopen weekeinde, een paar dagen voordat hij vandaag begint, is het door een stroomstoring een chaos op Schiphol. Benschop is verantwoordelijk voor de nasleep en dan moeten de drukste dagen nog komen. Maar vrijwel iedereen die hem kent beaamt dat Benschop het hoofdpijndossier Schiphol tot een goed einde kan brengen. “Het is een grote pre dat hij de problematiek kent en een politieke achtergrond heeft. Maar het belangrijkste is dat hij Shell Nederland heeft geleid”, aldus Cees van Oijk, de Zwanenburgse huisarts die een leefbare omgeving zijn tweede levenswerk maakte en hét gezicht is van de omwonenden van de luchthaven. “Vergeleken met de transitie die Shell doormaakt, is Schiphol kinderspel.”

Lees de achtergrondartikelen over nieuwe Schipbol baas Dick Benschop in de Volkskrant en de NRC.