Foto: David Meulenbeld

Darine maakt bijles voor iedereen toegankelijk

Bart Juttmann19 October 2020

Als student bedrijfskunde gaf Darine el Houfi (23) bijles aan scholieren om zijn studie te bekostigen. Hij bouwde dit tijdens zijn studie uit tot een bedrijf in huiswerkbegeleiding dat zich speciaal richt op leerlingen die het financieel minder hebben. 

Inmiddels is Stichting Leren voor de Toekomst een organisatie die bijlessen, begeleiding en coaching geeft door het hele land. De bevlogen jonge ondernemer vertelt over het combineren van ambitie en idealen.

Heb je het ondernemerschap altijd voor ogen gehad?

„Ja, ik ben bedrijfskunde aan de Vrije Universiteit gaan studeren met het idee een eigen onderneming te starten. Mijn jeugd kent armoede en ik had voor mijzelf een toekomst met meer middelen voor ogen."

Toch is Leren voor de toekomst ook een heel idealistisch bedrijf.

„Ik heb zeven jaar over mijn vwo gedaan in de plaats van de zes die ervoor staan. Dat kwam mede doordat ik uit een arm gezin kwam en daardoor minder kansen had. Leren voor de Toekomst is ontstaan vanuit de pijn dat klasgenoten wel dure huiswerkbegeleiding konden betalen en ik niet. Juist terwijl ik extra ondersteuning nodig had omdat ik deze vanuit huis niet kreeg."

Wat meende jij te kunnen toevoegen aan het bestaande aanbod van huiswerkbegeleiding?

„Wat Leren voor de Toekomst anders maakt, is de persoonlijke band met leerlingen. Waar ik van schrok was dat veel vergelijkbare bedrijven iedere week andere begeleiders naar kinderen toesturen. Wij opereren vanuit een visie op de lange termijn. Ook bieden wij rolmodellen aan leerlingen. Jongens uit Amsterdam-West geven kinderen uit Amsterdam-West les en meiden uit de Schilderswijk bieden leerlingen uit de Schilderswijk hulp. Daarnaast gaan we ook mee naar ouderavonden."

Waarom is meegaan naar ouderavonden van belang?

„Omdat het gat tussen onderwijs en bepaalde groepen te groot is. Er zijn veel mensen met een migratieachtergrond die het verschil tussen havo en vwo niet begrijpen. Wij proberen ouders die de Nederlandse taal slecht spreken te helpen met het tienminutengesprek. Zo weten zij wat hun kind uitspookt op school. Daarnaast beseffen leraren zich daardoor ook dat ouders wel degelijk geïnteresseerd zijn maar zich misschien schamen omdat ze bepaalde dingen niet weten."

Darine


Leren voor de toekomst is de afgelopen twee jaar uitgegroeid tot een bedrijf dat verspreid is over heel Nederland. Hoe verandert een onderneming door zo’n exponentiële groei?

„Als startende ondernemer moet je van alle markten thuis zijn. Je doet je eigen administratie, werving, begrotingen, et cetera. Later haal je een team in huis met specialistische kennis. Nu heb ik een jongen in dienst die fiscaal recht heeft gedaan en een medestudent van de VU die een marketing master heeft afgerond. Ook werkt er een meisje bij ons die de pabo heeft afgerond en nu bezig is met een master pedagogische wetenschappen, ook op de VU."

„Ik denk dat je als ondernemer bepaalde dingen moet loslaten, maar wel met de missie en visie van je organisatie bezig moet blijven. Het nadeel van grote groei is dat ik alle mensen niet meer ken. Ik ben altijd een mensenmens geweest. Nu ken ik helaas niet meer al mijn begeleiders en leerlingen bij naam. Daar baal ik soms wel eens van."

Hoe houd je toch vast aan het plezier?

„Ik geef nog altijd drie of vier keer per week zelf les en dat wil ik blijven doen. Ook kan ik genieten als ik mijn collega’s zie groeien. Een jongen die een jaar geleden nog niet helemaal lekker uit de verf kwam, zie ik nu fantastische strategieën bedenken. Een andere jongen die aan het begin erg stotterde voordat hij een zin kon afmaken, kan nu een verhaal vloeiend vertellen. Dat vind ik fantastisch om te zien."

Loop jij misschien al tijden rond met een geweldig idee voor een startup maar kun je nog wel wat hulp gebruiken? Grijp dan nu je kans. Overtuig de jury van de Kuyper Challenge en win startgeld en coaching. Lees meer >