Foto: Hannah Stoffels

Academisch vader is benieuwd hoe het zijn 'kinderen' is vergaan

Hannah Stoffels21 May 2019

Terwijl op het grasveld van de Botanische Tuin bezoekers languit liggen te zonnen, komen in de ‘Wintertuin’ - een grote glazen kas - vijftig alumni van de master International Crimes, Conflict and Criminology bijeen. Aanleiding voor deze feestelijke bijeenkomst is het tienjarig jubileum van de master.

Jantien Stuifbergen, sinds het eerste uur als opleidingscoördinator en docent betrokken bij de master, geeft de alumni op zaterdag 18 mei een warm onthaal. Ook de bezoekers zijn zichtbaar blij elkaar weer te zien. De alumni wanen zich even terug in hun studietijd als dr. Joris van Wijk, directeur van de ICC-master, hen zogenaamd streng, maar lachend naar de congresruimte dirigeert. Het kenmerkt de informele en losse sfeer die de hele middag de boventoon voert. Hij vertelt dat hij als academisch vader benieuwd is hoe het zijn ‘kinderen’ is vergaan. 

Trots op master

Hierna geeft hij het woord aan ‘grootmoeder’ prof. dr. Alette Smeulers, die tien jaar geleden de eer had deze master op te richten. De aanwezigen hangen aan haar lippen als ze vertelt hoe ze zich destijds als een kind in een snoepwinkel waande toen ze allerlei interessante vakken bij elkaar mocht voegen. Ze is trots op de master, met inmiddels 200 alumni uit allerlei windstreken, en hoopt dat alumni in staat zijn “zorgvuldig te denken”, “kritisch te reflecteren” en “niet te snel naar conclusies te springen”. Of ze nu bij het Internationaal Strafhof werken of ergens buiten het veld.

Visitekaartjes

Buiten het veld, maar toch ook weer niet helemaal, werkt de Belgische alumna Audrey Crasson. Zij is een van de vijf alumni die tien minuten het woord krijgt om over haar carrière te vertellen. Ze geeft aan hoe ze via een stage bij het Internationaal Strafhof in Den Haag bij het Amsterdamse wetshandshavingsteam van taxibedrijf Uber terechtkwam en neemt ons mee in een anekdote over hoe haar team Chileense agenten bijstond in een zaak over drugssmokkel en mensenhandel. Na afloop deelt ze visitekaartjes uit, want haar team heeft hard versterking nodig.

Lastig dilemma

Na de pauze geeft Officier van Justitie, mr. drs. Simon Minks, de aanwezigen een inkijkje in de ingewikkelde problematiek waar hij als OvJ mee te maken krijgt. Hij laat foto’s zien van vrouwen die naar conflictgebieden afgereisd zijn en vraagt het publiek of we hen bij terugkomst moeten vervolgen. Het publiek wil eerst weten: “wie zijn deze vrouwen?” en “wat hebben ze gedaan?”. Het blijkt een ingewikkelde discussie waar “snel naar een conclusie springen” inderdaad niet passend is. Hoewel zijn lezing nog veel langer had kunnen duren, moet hij na twintig minuten stoppen. Het is namelijk tijd voor de pubquiz. 

Get the hell out of here

De pubquizgroepjes hebben een minuut om elkaar te leren kennen, waarna de Amerikaanse professor Mark Drumbl, een bekende uit de ‘scène’, een twintigtal vragen aan hen voorlegt. Ze moeten raden van welke dictator welk snorretje is en wie van hen graag naar Whitney Houston luisterde. Hij is onverbiddelijk als iemand op z’n telefoon kijkt; “Get the hell out of here”, om daarna te bekennen dat hij zelf tijdens zijn schooltijd niet anders deed dan afkijken. De winnende groep staat een mooie verrassing te wachten: zij zijn uitgeroepen tot de nieuwe alumnicommissie en hebben de eer om de organisatie van het volgende evenement op zich te nemen. Want dat het voor herhaling vatbaar is, dat is zeker.