Foto:

Van citrusschil tot krentenbol

Marjolein de Jong13 November 2018

Het kan geen verrassing voor je zijn dat het de laatste tijd niet zo goed gaat met Moeder Natuur. Het is daarom belangrijker dan ooit dat er creatieve oplossingen worden bedacht om het dystopische wereldbeeld tegen te gaan. VU-alumnus Sytze van Stempvoort stortte zich daarom vol overgave op de citrusschil.

‘Schillenboer’ Sytze (24), bedacht een duurzaam initiatief met zijn bedrijf PeelPioneers, waarmee hij schillen van citrusvruchten verwerkt tot etherische oliën. Met deze oliën worden onder andere krentenbollen, maar ook sinas, chocolade en schoonmaakmiddelen gemaakt. 

“Nederlanders drinken veel verse sapjes en dat is te zien aan de enorme hoeveelheid sinaasappelschillen. In Nederland alleen al worden er jaarlijks 250 miljoen kilo citrusschillen weggegooid”, vertelt Sytze wanneer we hem bellen. “Deze schillen gingen gewoon de verbrandingsoven in. Harstikke zonde, want je kunt er nog waardevolle grondstoffen uit kunt halen.” 

Daarom laat hij door afvalverwerker Renewi, voorheen bekend als Van Gansewinkel, ladingen schillen ophalen bij supermarkten, horeca en cateringbedrijven. Deze organisaties werken graag mee want het scheelt hen een hoop verwerkingskosten. Twee jaar geleden kwam Sytze met het idee en inmiddels heeft hij samen met zijn team ruim een miljoen aan investeringen binnengehaald.

Zijn bijnaam ‘schillenboer’ verwijst naar de ouderwetse schillenboer die vroeger langs de deuren ging om schillen op te halen voor vee. Dat doet Sytze op een bepaalde manier ook, want wat na de verwerking nog overblijft wordt ook bij PeelPioneers vermaakt tot hoogwaardige voeding voor vee. Het is de bedoeling dat er binnenkort dagelijks 40 ton pulp overblijft, waarmee je dagelijks achtduizend koeien kunt bijvoeren. Niet mis dus. 

Dan is er één vraag die ons nog rest. Neemt hij na zijn ontbijt met verse jus ook netjes de schillen mee naar zijn werk? “Haha, nee. Dat vind ik te veel gedoe voor wat het oplevert. Het gaat om de bulk van de grote partijen. Ik kan er gelukkig wel van op aan dat mijn vrienden er regelmatig grappen over maken: zo ontvang ik regelmatig foto’s van iemands sinaasappelschillen.”