Foto: Eigen beeld

Terugblik op 2020: De VU middenin de samenleving

Redactie VU Magazine25 June 2021

Het jaar 2020 was om vele redenen bijzonder. Vanwege corona werden we gedwongen veelal online te werken en om onze universiteit in te richten tot een anderhalve-meter-universiteit. Ook vormde dit jaar het startpunt van ons jubileumjaar, het Kuyperjaar. In de Terugblik 2020 en het Jaarverslag 2020 kijken we graag terug op enkele memorabele momenten.

Het Corona Research Fonds, het Covid-19-platform van het Athena Instituut, Caring Universities en de gratis Covid-19 zoekmachine van Findest. Het is een greep uit de vele initiatieven die de VU-gemeenschap met partners tijdens het coronajaar 2020 heeft opgezet. Ook moest het onderwijs omgezet naar een hybride vorm, met een nadruk op online. 

2020 was ook het jaar dat de VU 140 jaar is geworden. Met Opening Academisch Jaar is het Kuyperjaar gestart met onder meer de Kuyper Challenge. Tijdens de Dies Natalis heeft Hare Majesteit Koningin Máxima het belang van ondernemerschap en in het bijzonder de rol van het MKB benadrukt. Daarnaast werden we in 2020 uitgeroepen tot de meest duurzame universiteit van Nederland en hebben wij ons solidair verklaard met de Black Lives Matter-beweging. De VU heeft in 2020 opnieuw laten zien middenin de samenleving te staan.

Benieuwd naar deze verhalen en meer inspirerende voorbeelden van de VU in 2020? Lees hier 'Terugblik Vrije Universiteit Amsterdam: middenin de samenleving 2020’. Het volledige Jaarverslag 2020 is op de nieuwe jaarverslagwebsite te lezen.