In 2021 werd hij verkozen tot ‘Innovatiefste student van Nederland’, en nu prijkt hij ook nog eens in de ‘50 Talenten van 2024’-lijst van het Financieele Dagblad. Alumnus natuurkunde en Science, Business and Innovation Jardo Stammeshaus timmert flink aan de weg met zijn startup Liion Power.
Allereerst: van harte gefeliciteerd met je plek in deze lijst van het FD! Het is niet de eerste ‘benoeming’ of prijs die je hebt gekregen. Hoe heb je de afgelopen jaren ervaren?
„De afgelopen jaren zijn een rollercoaster geweest. Na het cum laude afstuderen voor mijn Master natuurkunde en de simultaan gevolgde Master Science, Business and Innovation, en het winnen van het Nederlands Studenten Kampioenschap Boksen, is het allemaal erg snel gegaan. Ik werd hierdoor benoemd tot 'Student Talent van het jaar' van de VU. Dit is nog steeds de prijs waar ik het meest trots op ben. Dit voelde als erkenning voor mijn keiharde werk en het keiharde trainen. Ik heb hier heel veel feestjes voor moeten opgeven. Maar mede door deze prijs was alles het helemaal waard."
„Na het winnen van die prijs is het balletje gaan rollen. Je wordt ineens gezien en erkend als talent. En in combinatie met een cum laude Master in natuurkunde opent dat een hoop deuren. Je wordt serieus genomen en hoeft jezelf niet meer bij elk gesprek opnieuw te bewijzen."
„Later dat jaar werd ik verkozen tot 'Innovatiefste Student van Nederland' voor mijn idee voor Liion Power, een slimme oplader voor batterijen. En kort daarna wonnen we met Liion Power 100.000 euro bij de Green Challenge van de Nationale Postcode Loterij. Deze twee prijzen zorgden voor veel aandacht. Mensen zagen me pitchen en spreken. Ik mocht bijvoorbeeld een praatje geven in de Glazen Zaal in Den Haag en werd gevraagd als keynote speaker bij de Nederland Maakt Impact Topconferentie. Hierdoor werd ik uitgenodigd bij Humberto Tan, werd er over Liion Power geschreven in de Linda en verschillende andere kranten en tijdschriften, kwam ik op televisie bij Koffietijd en mocht ik mee op een startup groeireis naar Silicon Valley. Daar mocht ik samen met mijn co-founder Reuben Moore pitchen voor Marc Tarpenning, de founder van Tesla."
„Het is genieten, maar het geeft ook een hoop stress. Elke keer weer presteren en op je best zijn. Energiek zijn. Vertellen wat je doet. Kritische vragen beantwoorden. Maar ik leef mijn droom."
Hoe ben je op het idee gekomen van Liion Power?
„Toen ik een e-bike kocht, stonden er in de gebruiksaanwijzing van de batterij allemaal instructies, zoals: niet langer dan 12 uur opladen. En niet elke keer de batterij vol laden als het niet nodig is, maar de batterij ook niet leeg laten lopen. En als je de batterij een tijdje niet gebruikt, moet hij tussen de 50 en 70% worden bewaard. Leuk en aardig, maar als ik om 15.00 uur thuiskwam, wilde ik de batterij niet opladen, omdat die dan langer dan 12 uur in het stopcontact zou zitten. Maar dan vergat ik hem ‘s avonds in te pluggen en zat ik in de ochtend met een lege batterij."
„We konden in 1969 al naar de maan, maar een automatische regulering van mijn oplader, ho maar."
„Ik dacht: waarom moet ik dit allemaal zelf doen? We konden in 1969 al naar de maan, maar een automatische regulering van mijn oplader, ho maar. Ook had ik zelf veel last van de batterij die snel achteruit ging in mijn elektronica, zoals mijn smartphone en koptelefoon. Dit was voor mij meestal de belangrijkste reden om op een gegeven moment een nieuw apparaat te kopen."
„Omdat ik natuurkunde studeerde, dacht ik: ik ben wel benieuwd hoe dit allemaal werkt. Ik heb toen een uitgebreide literatuurstudie gedaan naar oplaad- en degradatiemechanismen voor batterijen. Hieruit is het idee ontstaan voor een autonoom apparaatje dat helpt met het managen van het opladen van je batterijen, en er ook nog eens voor zorgt dat deze batterijen minder snel slijten."
Hoever ben je nu in de ontwikkeling van het slimme apparaatje?
„We hebben het USB-A prototype al een jaar lang getest in het lab op de VU, en hebben tot wel een 63% langere levensduur gemeten van batterijen die zijn opgeladen met onze prototypes! Nu hebben we de stap naar USB-C gemaakt. Op chemisch niveau werkt dit precies hetzelfde, maar het USB-C hardware- en softwareprotocol is een stuk ingewikkelder. Voor ons USB-C product hebben we nu voor 250.000 euro aan pre-orders opgehaald met een campagne van 30 dagen. Nu zijn we bezig met het opzetten van de productie, wat weer een vak apart is en altijd langer duurt dan je wilt. Als het goed is, komt het product in de eerste helft van dit jaar nog in de handen van de mensen die hebben bijgedragen aan onze campagne."
Wat doet het apparaatje precies?
„Eigenlijk doet het apparaatje autonoom en automatisch wat je zelf ook zou kunnen doen om je batterij langer mee te laten gaan. Er staan veel tips online hoe je ervoor kan zorgen dat je batterij minder snel slijt. Bijvoorbeeld door te voorkomen dat je apparaat te heet wordt. Zo had ik zelf een lange kabel met meer weerstand gekocht zodat mijn mobiel in de nacht langzamer ging opladen. Omdat je als het goed is, toch 8 uur slaapt, heeft snelladen dan geen zin. Snelladen is ook zoiets dat overduidelijk niet bevorderlijk is voor de levensduur van je batterij. Net als het telkens naar 100% laden."
„Zo had ik zelf een app gedownload (AccuBattery) die een alarm laat afgaan als de batterij op 90% is, zodat je niet vergeet om de lader uit te pluggen. Dit kon de app niet zelf, omdat Android en iOS geen toegang geven tot de laadmechanismes. Als je een Tesla oplaadt, is dit al ingebouwd. Er wordt aangeraden om niet boven de 90% te laden, zeker niet met een snellader. Maar bij laadbare elektronica wordt dit minder serieus genomen. Dit is immers het verdienmodel. Sommige smartphones proberen er zelf nog rekening mee te houden, maar zeker bij niet-slimme apparaten zoals een koptelefoon, muziekboxen, powerbank of zelfs een Playstation controller, zijn hiervoor helemaal geen mogelijkheden."
„Het apparaatje doet al deze dingen dus automatisch en autonoom voor je USB-oplaadbare elektronica. Plug & Play. Het kost dus geen moeite en denkkracht. Want wie is zo gek als ik dat je dit allemaal gaat doen? Maar het helpt wel de levensduur van je batterij, en dat is een stuk duurzamer!"
Wat is het leukste dat je sinds de oprichting van Liion Power hebt meegemaakt?
„Het leukste was mijn reis samen met Reuben Moore naar de VS. Hier was ik nog nooit geweest. San Francisco, New York, Boston en LA. Met als hoogtepunt dat we ineens stonden te pitchen voor de founder van Tesla, Marc Tarpenning. Als duurzame natuurkundige ben ik zelf een groot fan van Tesla. Het is het enige bedrijf waar ik mezelf ooit zie werken. Pitchen voor de oprichter van dit bedrijf, en verhalen uitwisselen over de early days, was dus alsof ik in mijn eigen film speelde."
Met Liion Power ben je via de VU StartHub nog steeds helemaal verbonden met de VU. Hoe is het om deel uit te maken van deze club ondernemende studenten en alumni?
„Het is top om via de StartHub nog steeds verbonden te zijn met de VU. Ik heb zoveel hulp gehad van professoren en mensen op de VU! Het is fijn om in een bekende omgeving te zitten en hulp te kunnen vragen aan vele oude coaches/leraren/professoren en kennissen. Ook is het top dat je makkelijk interns kan vinden voor interessante projecten. We hebben vele coaches en mentoren gehad over de jaren heen. Op dit moment is bijvoorbeeld Femmie Geradts, de directeur van Startup Village, nog steeds een van onze mentoren. Maar ook Hans Drenth (directeur van de StartHub, red.) is voor ons een belangrijk aanspreekpunt. Hij weet altijd wel iets of iemand die kan helpen!"