Foto: Rebecca Camphens

Is zweet dé uitkomst voor diabetici?

Marjolein de Jong28 January 2019

Meerdere keren per dag bloedprikken om je bloedsuiker te bepalen. Het is voor diabetici dagelijkse kost. Maar als het aan dr. Elizabeth von Hauff (41) ligt, hoeft dat in de toekomst niet meer. Ze ontwikkelt een nieuwe meettechniek die verder gaat dan biochemische sensoren. 

Hoe ontstond het idee voor dit project? "Dat heeft een zeer persoonlijke link. Ik studeerde ooit natuurkunde in Canada en vertrok daarna naar Duitsland om mij te richten op zonne-energie. Mijn focus daar was zonne-energie in materiaalkunde en dus was ik bezig met technieken die nauwkeurig metingen kunnen doen. Ik woonde daar samen met een vriendin, die lijdt aan Diabetes type 1. Op een dag dacht ik: ‘kan ik die gevoelige meettechniek niet ook gebruiken om glucose te meten?’ Toen is het balletje gaan rollen."

Waarom zou het zo’n uitkomst zijn voor diabetici? "Bij mijn vriendin zag ik dagelijks wat een enorme impact de ziekte op haar leven had. Het eerste wat ze ’s ochtends deed was haar bloedsuiker controleren en dat herhaalde zich zo’n vijf tot tien keer per dag. Elke keer voor en na haar maaltijd. Ze leefde in constante onzekerheid en continue bewustzijn over haar suiker. Wanneer ze dan een lage bloedsuikerspiegel had, raakte ze in paniek. De volgende dag voelde ze zich zo slecht dat ze niet naar werk kon. Ze zei altijd: ‘je kunt het nooit uitzetten.’ En dat is een enorme last. Ik denk dat veel mensen zich niet realiseren hoe groot deze ziekte is. Hoe chronisch en levensbedreigend het kan zijn."

Hoe werkt de techniek? "Ik kan er helaas nog niet te veel over kwijt, omdat we in een proces van patent aanvragen zitten. Ons algemene doel is dat we glucose willen meten in zweet. Het werkt al binnen de muren van ons laboratorium. Nu is het nog zaak dat we zorgen dat het ook buiten het lab werkt en niet gevoelig is voor andere invloeden. 

"Deze methode is niet invasief, er is geen naald bij nodig en er is altijd zweet beschikbaar"

En waar kwam zweet om de hoek kijken? "Deze methode is niet invasief, er is geen naald bij nodig en er is altijd zweet beschikbaar. Dus op alle fronten is het comfortabeler. Maar de concentratie glucose is lager dan in het bloed, dus moet de meting nog nauwkeuriger zijn. We hopen dat het uiteindelijk accurater zal zijn dan de bloedmeting."

Welke rol speelt het Demonstrator Lab daarin? "Het is een veilige plek waar ik samen met een aantal studenten aan de slag mag met ons project. Er zijn veel professoren en ondernemers bij betrokken die ons advies geven en helpen bij zaken als een patentaanvraag. Ook is er door de financiering die we hebben gekregen geen persoonlijk financieel risico en kunnen we zonder druk om papers te publiceren ons richten op het onderzoek."

En hoe blij is je vriendin? "Ze is natuurlijk heel enthousiast. En nu het project langzamerhand meer bekendheid krijgt ontvang ik meer reacties. Van de week vertelde een vader mij dat zijn dochter het haat om zichzelf te prikken en het veel te weinig doet. Ik ben ervan overtuigd dat áls het er is, het een enorme uitkomst zal zijn. Maar nogmaals, het ís er nog niet. Dus ik wil nog geen valse hoop geven. Maar het enthousiasme is elke dag weer een motivatie."