Foto: Leonard Fäustle, Peter Gerritsen, Niels Blekemolen

Internetrecht: 1 studie, 3 banen

Floor Schrijvers19 April 2017

Inmiddels zijn er meer dan 100.000 VU-alumni. Waar kwamen ze na hun studie terecht? In deze rubriek portretteren we zes-wekelijks drie alumni die dezelfde opleiding deden. Deze keer alumni internetrecht.

ONDERNEMER STEVEN RAS (1983) UIT DRIEHUIS, AFGESTUDEERD IN 2007
‘Het voelde een beetje alsof we privéles kregen’
Steven Ras

Je hebt een eigen bedrijf: ICTRecht. Wanneer ben je dit begonnen? “Al tijdens mijn bachelor had ik een eigen onderneming. Eerst in de websitehosting, maar langzaam ging ik de richting op van het ICT-recht. Veel mensen in mijn omgeving zeiden dat ik beter eerst bij een advocatenkantoor of een groot bedrijf kon werken om ervaring op te doen. Dat ik toch heb doorgezet, komt mede door Arno Lodder, hoogleraar internetrecht. Hij was heel enthousiast, hij zei: ‘Hier moet je gewoon mee doorgaan, die ervaring komt vanzelf.’ Dat heb ik gedaan en nu heb ik samen met mijn zakenpartner dertig man onder me werken.”

Zie je Arno Lodder nog weleens? “Hij fietst regelmatig langs ons kantoor en komt dan vaak binnen om koffie te drinken. Ik hoorde ook dat hij studenten vaak over ons bedrijf vertelt. Dat verklaart waarschijnlijk dat bij ons relatief veel VU-alumni werken.”

Wat was het hoogtepunt van je studietijd? “Ik vond het een luxe dat ik het studeren kon combineren met ondernemen. Voor mij is het belangrijk dat ik kennis meteen kan toepassen. Ik weet nog dat ik voor mijn eerste tentamen contractrecht een dikke onvoldoende had. Nadat ik de theorie had gebruikt voor mijn eigen bedrijf, haalde ik ineens een negen.”

Hoe vond je de studie zelf? “Ik kijk er met plezier op terug. We waren met z’n vijven of zessen, dus het voelde een beetje alsof we privéles kregen. En ook de hoorcolleges waren in de praktijk gewoon werkcolleges. Dit is inmiddels wel anders: mijn compagnon doceert aan de VU en volgens hem is het aantal studenten inmiddels vertienvoudigd.”

BEDRIJFSJURIST KIM SCHOUTEN (1988) UIT AALSMEER, AFGESTUDEERD IN 2012
‘Vroeger kon zo’n contract op één A4’tje. Nu zijn het er vijftien’
Kim Schouten

Wat doe je voor werk? “Momenteel ben ik bedrijfsjurist bij de VPRO. Ik onderhandel onder andere over de productiecontracten van de programma’s en zorg dat producties zich aan de mediawet houden. In mei ga ik naar SBS. Het lijkt me een mooie nieuwe uitdaging om voor een commerciële omroep te werken.”

Hoe kom je terecht in de media? “Ik ben al snel deze richting in gegaan: na mijn afstuderen begon ik als bedrijfsjurist bij de BNN, en later werd dit de VPRO. Ik houd van de dynamiek van de mediawereld: de technologische ontwikkelingen gaan heel snel en je moet scherp blijven om niet achter te lopen.”

Kun je een voorbeeld noemen? “Waar een contract bijvoorbeeld vroeger alleen over de lineaire televisie-uitzending ging, neem je nu ook alle online media mee. Van collega’s hoor ik dat één A4tje vroeger genoeg was. Nu bestaat zo’n contract vaak uit vijftien pagina’s.”

Wat was je voor student? “Ik was vooral gericht op de toekomst. Een keer per week werkte ik bij de Clinic: een rechtswinkel die juridisch advies geeft op het gebied van media en technologie. Daar heb ik veel geleerd over de praktijk van internetrecht. Elke week kregen we begeleiding van een ander advocaten- of juristenkantoor, waardoor we ook de werkwereld leerden kennen. Ik hoorde dat je ook Steven Ras interviewt voor dit artikel: zijn bedrijf ken ik hier bijvoorbeeld van. De VU stimuleerde de connectie met de praktijk trouwens ook goed, vind ik: we kregen tijdens de master veel gastcolleges en docenten werkten ook vaak op advocatenkantoren.”

ADVOCAAT EVA VISSER (1978) UIT AMSTERDAM, AFGESTUDEERD IN 2003
‘Ik ben eigenlijk een soort journalist’
Eva Visser

Wat doe je precies? “Ik ben IT-advocaat bij Project Moore, een kantoor dat ik zes jaar geleden samen met drie partners heb opgericht. Wij adviseren cliënten bij hun IT-transacties. Als ze hun IT-systeem uitbesteden stellen wij bijvoorbeeld de contracten samen en helpen bij de onderhandelingen. Ook adviseren we bij privacyprojecten. Wanneer bedrijven een nieuwe toepassing in de markt willen zetten waarmee ze data verzamelen, zoals een app, checken wij of de techniek voldoet aan de juridische regels en privacyvriendelijk is. Daarnaast geef ik aan de UvA een mastervak over het verzamelen van big data.”

Waarom heb je gekozen voor de studie internetrecht? “Ik ben altijd vrij talig geweest. Ik kwam via een vriend uit bij rechten. Het bleek goed bij me te passen omdat deze opleiding redelijk anoniem is: zo kon ik lekker mijn eigen gang gaan. Als kind was ik al geïnteresseerd in computers, dus de afstudeerrichting internetrecht was geen moeilijke keus. In mijn werk komt taal trouwens veel terug: als klanten bellen met een vraag willen ze vaak iets anders weten dan ze zich realiseren. Om dit te achterhalen moet ik goed doorvragen, en ben ik dus eigenlijk een soort journalist. En het opstellen van de contracten bestaat voor een groot deel uit puzzelen met taal. ”

Wat is je mooiste herinnering aan je studententijd? “Bij het VU-sportcentrum kon je allerlei sporten uitproberen. Ik kwam er toen achter dat ik schermen een boeiende sport vond. Dit heb ik nog een paar jaar gedaan. De tactische kant ervan sprak me erg aan: het geconcentreerd moeten blijven terwijl je een wapen in je hand hebt. Nu is de taal mijn wapen, dat ik op de juiste manier moet inzetten.”