De opleiding Geschiedenis bestaat al honderd jaar aan de VU, maar nog steeds vragen veel mensen zich af: wat kun je er nou eigenlijk mee? Daarom interviewde Kayleigh Goudsmit in het boek ‘Gezocht: Historicus’ historici over hun werk. Dat werk is opvallend divers: van de politiek tot de erfgoedsector en van onderzoek tot bedrijfsleven.
‘Maar daar is toch geen werk in te vinden?’. Dat krijgen geschiedenisstudenten en alumni vaak te horen over hun studiekeuze. VU-alumna Kayleigh Goudsmit laat in Gezocht: Historicus zien hoe onterecht dat is. Zij heeft wel drie banen waarin haar studie van pas komt: ze is freelance historicus, webredacteur bij Historici.nl en communicatiemedewerker bij KNHG, de beroepsvereniging voor historici.
In elke sector heb je wat aan de opleiding
Goudsmit interviewde 35 historici die werken in het onderwijs, de culturele sector, de media, het bedrijfsleven, de overheid, de politiek en de wetenschap. ‘Je afstudeerrichting en je eerste baan bepalen niet de rest van je leven’, viel Goudsmit op. ‘Je kunt in verschillende sectoren werken en overal veel profijt hebben van de opleiding.’
Neem VU-alumna Puck Huitsing. Zij werkte eerst bij Ahold en de Keuringsdienst van Waren. Na twintig jaar deed zich een kans voor om weer iets met haar vakgebied te gaan doen: ze werd directeur Oorlogsgetroffenen en Herinnering bij het Ministerie van VWS. Nu is ze programmadirecteur bij het Netwerk Oorlogsbronnen.
Ook starters vertellen
In het boek komen ook jonge historici aan bod. Zeyneb Dabbabi bijvoorbeeld. Goudsmit: ‘Zeyneb wilde graag de erfgoedsector in, maar moest na enige tijd concluderen dat het haar op dat moment niet zou lukken. Inmiddels werkt ze als recruiter voor een technisch consultancybureau. Vanuit deze functie kon ze haarfijn onder woorden brengen wat de toegevoegde waarde is van de geschiedenisstudie. Het geijkte rijtje is dat historici goed kunnen schrijven, presenteren en analyseren – maar dat leer je bij meer studies. ‘Historici lezen zich snel in in een nieuw onderwerp, het zijn dossiervreters’, vat Goudsmit samen.
Inspiratie & tips
Of je nu een werkzoekende historicus bent, student of scholier die de geschiedenisstudie overweegt: Gezocht: Historicus biedt inspiratie. En tips over wat je wel en niet moet doen om een van die vele interessante banen te bemachtigen. Die gelden eigenlijk voor elke studie: ‘Van stage lopen, bestuurservaring en studeren in het buitenland leer je veel. Kijk ook eens naar het cv van mensen met een baan die je aanspreekt.’
Gezocht: historicus | Kayleigh Goudsmit | Amsterdam University Press | April 2018 | Paperback: € 14,99 | E-book: € 6,99
In VU Magazine vertelden eerder drie historici over hun werk en loopbaan. ‘Ik heb me nooit zorgen gemaakt over wat ik ermee kon worden’
> De opleiding geschiedenis bestaat 100 jaar aan de VU. Op zaterdag 16 juni is er een alumnidag. Meer info over 100 jaar geschiedenis aan de VU op Geheugen van de VU.