Foto:

‘HET LEUKSTE VIND IK DE VRIJHEID EN HET PUZZELEN MET DATA’

Rosanne van Veldhuisen3 February 2016

Big Data is ongekend populair, niet zo gek, want data kunnen ons veel vertellen over consumentengedrag. Voor Risk manager en wiskunde-alumna Petra de Wit-Tol is het stoeien met data dagelijkse kost. Zelf had ze nooit gedacht in de financiële wereld te gaan werken, maar ze voelt zich er als een vis in het water.

Wat doet een Risk Manager precies? “Ik maak voorspelmodellen, voer risicoanalyses uit en ik stel managementrapportages op. Stel iemand vraagt een krediet aan voor een nieuwe keuken, dan wordt die aanvraag automatisch beoordeeld door de aanvraagscorecard. Die is ontwikkel op onze afdeling een geeft een inschatting van het kredietrisico. Dit risico hangt af van bepaalde variabelen: heb je een eigen huis, een contract voor onbepaalde tijd. Ook maak ik managementrapportages voor andere afdelingen of het hoofdkantoor, bijvoorbeeld over de risico’s van portefeuilles, de ontvangsten op achterstandscontracten of het functioneren van intermediairs.”

Wat vind je het minst leuke en het leukste aan je werk? “Soms mis ik het dat ik met mijn werk niet iets tastbaars produceer. Het leukste vind ik de vrijheid die ik heb in mijn functie en het puzzelen met data. Daarnaast heb ik ook veel contact met andere afdelingen.”

‘Het analytisch vermogen dat ik heb ontwikkeld, daar heb ik nog steeds profijt van’

Als je niet bij een bank zou werken, wat zou je dan doen? “Om eerlijk te zijn had ik niks met de financiële wereld voordat ik ging werken voor een bank. Bezig zijn met het verbeteren van bedrijfsprocessen lijkt me enorm interessant, bijvoorbeeld in een productieomgeving.”

Wat heb je nu aan je studie? “Het analytisch vermogen dat ik heb ontwikkeld, daar heb ik nog steeds profijt van. Complexe wiskundige formules komen niet dagelijks voorbij, maar de scorecard die gebruikt wordt om kredietaanvragen te beoordelen, is bijvoorbeeld wel gebaseerd op een wiskundig model. Al mijn collega’s op de afdeling hebben ook econometrie of wiskunde gestudeerd.”

Waarom koos je voor wiskunde? “Na m’n middelbare school had ik nog geen duidelijk beeld van wat ik wilde doen. Ik koos voor wiskunde omdat ik er goed in was en er plezier in had.”

Hoe heb je je voorbereid op je carrière tijdens je studie? “Ik vond de bedrijfswiskundige vakken het meest interessant. Onderzoek doen is niks voor mij. Ik volgde daarom zo veel mogelijk de vakken met een link naar bedrijfswiskunde, ook aan de Universiteit Utrecht. Voor mijn afstuderen heb ik er bewust voor gekozen om stage te gaan lopen en alvast wat ervaring op te doen. Ik kwam terecht bij Albert Heijn en deed daar onderzoek naar de voorspelbaarheid van de boodschappenlijstjes van klanten.”

‘Onderzoek doen is niks voor mij, ik ging voor de vakken met een bedrijfskundige component’

Wat kwam er uit je afstudeeronderzoek? “De conclusie was dat het boodschappenlijstje van een klant heel moeilijk te voorspellen is, ondanks dat Albert Heijn enorm veel data heeft door het bekende bonuskaartsysteem. Met die data kunnen je wel heel interessante dingen doen, zoals persoonlijke aanbiedingen doen of suggesties voor producten die bij je aankoopgedrag passen.”

Hoe kijk je terug op je studietijd aan de VU? “Mijn studententijd was anders dan die van vele anderen denk ik. Ik startte de opleiding wiskunde met een kleine groep studenten. Uiteindelijk bleef ik alleen over, dus ik had vaak les met alleen wat ouderejaars of studenten van andere richtingen. Voor mij voelt de VU dus heel kleinschalig.”

Wat leerde je niet in de collegebanken van de VU maar in de praktijk? “Ik leerde na mijn afstuderen vooral communicatieve vaardigheden en ik leerde me aan te passen aan een organisatiecultuur.”