Foto: Yvonne Compier

GEEN KAARSLICHT, WEL EEN PERFECTE MATCH

Hedy Jak12 October 2016

Twaalf alumni kwamen speeddaten met HRM-masterstudenten op de VU om hen te helpen hun koers te bepalen. Jongere vakgenoten vertellen over hun eigen start op de arbeidsmarkt: het gaf veel voldoening. ‘Moet je pakken wat je pakken kunt of blijven zoeken naar je droombaan?’

Ergens heeft het begrip speeddaten nog een romantische connotatie, maar dinsdag 27 september ontmoetten veertig studenten twaalf alumni op de VU voor goed advies in de vorm van korte gesprekken in kleine groepjes. De studenten doen de masteropleiding Business Administration met de specialisatie Human Resource Management; de twaalf alumni hebben deze opleiding recent afgerond.

Inge Horrevorts (25) wil studenten deze avond op het hart drukken bewust na te denken over hun plannen na de opleiding. “Ze staan op het punt de arbeidsmarkt te betreden, dit is het laatste jaar om zich daarop voor te bereiden. Het moet nu gebeuren, want straks is het te laat.” Als kersverse alumna – ze rondde de Master HRM afgelopen juli af en start in oktober met een vierjarig HR-traineeship bij ING – raadt ze studenten aan zich actief op te stellen. “Bezoek Inhouse-dagen, volg business courses, spreek met mensen die je interessant vindt, of meld je aan voor de TheBoardroom [high-level Masterclasses van prominente alumni voor twintig geselecteerde studenten, red.]. Maar dóe het: stap in het diepe, maak keuzes en benut je kansen.”

’Serieus nog geen idee’

Studenten vragen alumni naar hun ervaringen tijdens hun studie, hoe zij aan een baan kwamen en wat er in hun huidige functie van hen wordt verwacht. Komt de een zich vooral oriënteren – “Ik heb serieus nog geen idee wat ik hierna wil gaan doen” – heeft de ander al een duidelijker doel voor ogen. Zo willen internationale studenten vooral weten welke bedrijven internationale mensen in dienst nemen.

Ilse Boschker (25) werkt sinds januari als campus recruiter bij Royal BAM Group en kan zich de zoektocht naar een baan nog levendig voor de geest halen. “Na mijn afstuderen had ik werk nodig, maar moet je dan pakken wat je pakken kunt of blijven zoeken naar je droombaan? Dat vond ik zelf een heel lastige afweging.” Ze raadt studenten aan met veel mensen te gaan praten en vragen te stellen. “Tijdens mijn studie heb ik via FEWEB Career Services workshops gevolgd, want ik vond netwerken heel moeilijk. Ik vroeg mensen met een leuke baan om met mij koffie te drinken. Mijn ervaring is dat mensen het leuk vinden om over hun werk te vertellen, je hoeft niet huiverig te zijn dat je ze lastigvalt.”

Stage lopen of niet?

Veel studenten lijken te worstelen met de vraag wel of geen stage te lopen, een kwestie die in elke sessie terugkomt. De adviezen van alumni lopen uiteen van ‘doe maar niet, want het is te moeilijk te combineren met de studie’, tot het advies het juist wel te doen: “Betrek een bedrijf bij je thesis om het onderwerp levendig te houden.” Over één ding lijken de alumni het eens: of je als student nu wel of geen stage loopt, kies voor je scriptie een onderwerp waarover je graag leest en dat in de praktijk relevant is.

Dat een studie niet per se hoeft aan te sluiten op je werk om het leuk te hebben, daarvan is Kleis Krebbers (27) het levende bewijs. Vorig jaar switchte hij van een HR-baan naar de functie van financial risk officer bij ING. “Ik wilde mezelf uitdagen iets nieuws te gaan doen.” Na verschillende netwerkgesprekken belandde hij bij ING. “Voor ING was er een bepaald risico mij aan te nemen, want ik heb niet de vaktechnische kennis. Maar als je een master-denkniveau hebt, de drive om jezelf te ontwikkelen en mensen zien iets in je, dan kan dat voldoende zijn.”

Niet te krampachtig

Volgens Krebbers stippelen studenten hun carrière te krampachtig uit. “Sommigen weten al precies met welke mensen ze willen praten, waar ze gaan solliciteren en waar ze over vijf jaar willen staan. Ik wil studenten aan hun verstand brengen dat er onverwachte dingen kunnen gebeuren, en dat ze vooral op hun gevoel kunnen afgaan. Voelt het goed? Doe het. Ga het maar proberen. Haal die schroom eraf en stop met het volgen van ideeën alleen omdat je denkt dat het zo hoort.”

Na de speeddate sessies is het tijd voor een borrel. Net begonnen met hun Masteropleiding, gaan de HRM-studenten na deze avond met iets meer richting het jaar in. De alumni gaan tevreden naar huis, na als jonge coaches passend advies en verhalen over hun eigen ontwikkeling te hebben gedeeld. Geen kaarslicht, wel een perfecte match.

Doe jij ook iets met of voor studenten?

Laat het weten via vumagazine@vu.nl en vertel erover in VU Magazine.