Tijdens hun master Bewegingswetenschappen ontdekten Stef Beijk (25) en Tommie Koppens (24) een kloof tussen de wetenschap en de gezondheidsmarkt. Het was het begin van hun startup Fitsurance.
Vertel, wat is Fitsurance precies?
Stef: „Met Fitsurance bieden wij een service die gezondheid op een kwantitatieve manier meet. Met zo’n vijftien testjes proberen we een zo compleet beeld van iemands gezondheid te geven. Hierbij kun je denken aan onder meer een glucose-, een cholesterol- en een knijpkrachtmeting. Ook kijken we waarom iemand een verstoord eet- of beweegpatroon heeft en geven wij een op maat gemaakt advies.”
Hoe is het idee voor Fitsurance ontstaan?
Tommie: „Tijdens onze opleiding tot bewegingswetenschappers leerden wij over veel verschillende tests die men kan uitvoeren op het lichaam. Toch zagen we dat deze tests weinig worden geïmplementeerd in de samenleving. Om inzicht te krijgen in iemands gezondheid wordt bijvoorbeeld standaard het BMI (Body Mass Index) gemeten. Ten onrechte, want het gaat namelijk niet alleen om lengte en gewicht, maar ook om de gewichtsverdeling."
„Het is beter om daar andere tests aan toe te voegen, zoals een buikomtrekmeting. We dachten: als we al deze tests nu eens gebruiken om iemands gezondheid te optimaliseren, dan zorgen we niet alleen voor een gepersonaliseerd advies, maar kunnen we ook ziektes voorkomen in plaats van genezen.”
Waardoor denk je dat die kloof tussen onderzoek en uitvoering is ontstaan?
Stef: „We hebben in Nederland goede kennisinstellingen waar veel deugdelijk onderzoek wordt gedaan. Het probleem is dat de resultaten vaak op de boekenplank van de wetenschapper blijven liggen. Een wetenschapper wordt doorgaans betaald om onderzoek te doen, niet altijd voor de implementatie van de resultaten. Er ontstaat hierdoor een kloof tussen die wetenschappelijke literatuur en de praktijk. Wij proberen dat gat op te vullen.”
Tommie Koppens en Stef Beijk.
Waarom zou men de tests die jullie bieden niet bij bijvoorbeeld een arts ondergaan?
Tommie: „We werken niet in strijd met een huisarts, maar lopen parallel. Doorgaans ben je ook niet van de één op de andere dag ziek. Er gaat een heel traject aan vooraf. Wij willen mensen attenderen op hun gezondheid voordat ze ‘echt’ ziek worden. Mensen met zorgwekkende waarden sturen we altijd door naar een arts. Alleen zal de arts waarschijnlijk medicijnen voorschrijven, terwijl wij streven naar een langdurige leefstijlverandering door een aantal tips per week voor iemands eet- en beweegpatroon te geven."
Stef vult aan: “Stel, iemand heeft te hoge cholesterolwaarden, dan hoeft dit niet altijd aan het dieet te liggen. Het kan zijn dat diegene ooit gevallen is en daardoor bang is om weer te vallen en hierom niet genoeg beweegt. In dit geval zou een balanstraining een net zo goed effect kunnen hebben als cholesterolverlagers, maar zonder negatieve bijwerkingen. Wij kijken naar het complete plaatje en bieden een passend traject aan.”
Merken jullie dat mensen terughoudend zijn in het verstrekken van al hun gegevens?
Tommie: „Zeker. Vaak zijn mensen toch bang voor privacyschending. Vooral als bedrijven ons inhuren om tests af te nemen bij hun werknemers. Wij zijn altijd transparant: een werkgever krijgt nooit gegevens in handen. Bovendien bewaren wij gegevens maar twee jaar en voldoen volledig aan AVG-richtlijnen.”
Wat zijn jullie toekomstplannen?
Stef: „De bètaversie van onze app is zo goed als klaar. De volgende stap is om een algoritme te ontwikkelen waarmee de app geoptimaliseerd kan worden naar de gewoontes van de gebruiker. Voor de een zal misschien een motiverend berichtje in de ochtend het beste werken, waar de ander ’s avonds wat meer aanmoediging nodig heeft. Uiteindelijk willen we een zo persoonlijk mogelijke benadering bieden.”
Welke rol speelt het Demonstrator Lab voor jullie?
Tommie: „Het is voor ons de plek waar we alle kans hebben om onze startup te ontwikkelen. Er wordt een ruimte gefaciliteerd en je kunt onder andere cursussen volgen over de financiële kant van je bedrijf. De hoogleraren en ondernemers die eraan verbonden zijn, helpen bovendien met het aanvragen van zaken als subsidieaanvragen en brengen ons in contact met een netwerk van investeerders.”
Startup Village VU
De VU realiseert komend voorjaar Startup Village, een broedplaats voor 25 VU startups. Een duurzaam, recyclebaar container ‘dorp’, voor startups uit alle studierichtingen. Gekwalificeerde startups bieden we een lage huur, werkplekken en coaches uit ons alumni-netwerk én van onze partners. Lees hier meer over dit initiatief.