Foto: Eigen beeld

Een innige geneeskunde-vriendschap die al 37 jaar duurt

Redactie VU Magazine8 February 2023

Nynke: „In 1985 begon ons waargebeurde verhaal, bij de start van onze studie geneeskunde aan de Vrije Universiteit. Een aantal wildvreemde jongeren kwam samen in mentorgroep De Eenheid, en hier plakten al snel nog meer mensen aan vast. Hoe jong en groen waren we toen! En hoe fijn was die gedegen introductieweek van de VU. Want we vonden er vriendschap, het belangrijkste begin voor elke student.

Tijdens die lange studie deelden we van alles met elkaar. In onze selfmade jaarclub zonder studentenvereniging leefden we mee met de grote en de kleine dingen: voor de zoveelste keer het tentamen fysiologie overdoen, nieuwe en verbroken liefdes, het Europees Kampioenschap voetbal in 1988, overlijden van ouders, cocktailavondjes waar advocaat met cola gemixt werd, skiën in Oostenrijk, en nog veel meer. 

GNS


Na het uitvliegen doet de harde kern dat nog steeds. Acht vrouwen - twee gynaecologen, een wijkverpleegkundige, een huisarts, een specialist ouderengeneeskunde, een psychiater, een jeugdarts en een arts trombosezorg - genoten vorige maand van een uitgesteld kerstdiner. 

Wel zijn we hernoemd door de Duitstalige echtgenoot van een van ons. Als De Maisjes ondernemen we nog steeds van alles: kletsmiddagen, thuisetentjes, dagjes uit en vakanties in zonnige oorden. En wat is leuker dan je telefoon te pakken en te zien dat er meer dan vijftig berichtjes in de WhatsApp-groep staan? Wie had dat in 1985 kunnen bedenken?

Kortom, na 37 jaar nog steeds vrienden. En zeker, zoals Valentijnsdag op Wikipedia staat omschreven, the celebration of love and affection. Happy Valentine’s Day!"