Foto: Gijs Sevenhuijsen

100 jaar Geschiedenis aan de VU: een snapshot

Rianne Lindhout12 June 2018

Gelukkig had opleidingsdirecteur Fred van Lieburg het op tijd in de gaten: de opleiding Geschiedenis bestaat honderd jaar aan de VU. Daarom een passend boek: Geschiedenis aan de Zuidas. Essays van VU-historici. Alle vaste stafleden schreven een artikel, het onderwerp was helemaal vrij.

‘Niemand had tijd natuurlijk’, vertelt hoogleraar religiegeschiedenis en opleidingsdirecteur Fred van Lieburg. Maar hij kreeg alle 21 docenten van de geschiedenisopleiding zover om een tekst te schrijven, waarover ze maar wilden. Zo werd de bundel een soort snapshot van de opleiding. Met als grapje en verrassing, een cartoon van de hele club, gemaakt door Gijs Sevenhuijsen.

De meeste indruk maakte het stuk van hoogleraar politieke geschiedenis Susan Legêne op Van Lieburg. Haar verhaal over haar net overleden levenspartner – de Amsterdamse kunstenaar Henri de Haas – is de persoonlijkste bijdrage uit de bundel. Ze beschrijft zijn levensverhaal, en de ziekte van Alzheimer vanuit de historicus gezien: ‘Zo maakte ik van heel dichtbij mee wat alzheimer doet met historisch besef, hoe alzheimerpatiënten leven met tijdgeesten die behoorlijk kunnen spoken.’

Ouders en grootouders

Zelf geeft Van Lieburg in zijn bijdrage een beeld van zijn onderwijspraktijk. ‘Ik laat studenten altijd hun stamboom uitzoeken tot vier generaties terug. Daarbij moeten ze dan ook de religieuze ervaringen van hun familieleden achterhalen.’ Lidmaatschap van een kerk, maar ook welke rol religie in hun leven speelde. Studenten gaan te rade bij ouders, grootouders en raadplegen bijvoorbeeld geboortekaartjes, grafschriften en digitale bestanden.

Honderd jaar geleden zou zo’n opdracht aan de VU een eentonig resultaat hebben opgeleverd. Allemaal gereformeerde stambomen. Maar nu: ‘Een Afri­kaanse student stamde af van Amerikaanse Seventh Day Adventists en kon spontaan een minicollege geven over de oorsprong en de ideeën van deze internationale stroming in de negentiende eeuw’, schrijft Van Lieburg.

Van de geschiedenis van het NAP (Petra van Dam) tot hoe Abraham Kuypers beroemdste lezingen tot stand kwamen (George Harinck); van opstand in Marokko (Norah Karrouche) tot de uitdrijving van een demon in Athene (Jaap-Jan Flinterman). Zie dat je een exemplaar van de beperkte oplage te pakken krijgt!

Geschiedenis aan de zuidas

Geschiedenis aan de Zuidas. Essays van VU-historici | Fred van Lieburg (redactie) | Uitgeverij Prometheus 2018 | 224 pagina’s