Foto: Yvonne Compier

‘Stippel je eigen weg uit, zo bevrijdend!’

Rianne Lindhout4 July 2018

Een luxe ellende kan het zijn. De arbeidsmarkt is krap, alles kan… Eenmaal afgestudeerd moet je écht keuzes maken. Hoe doe je dat? Alumnus Rolf Schrama coacht topstudent Eva de Jong.

Mainstream is Eva de Jong niet: ze combineerde de bachelorstudies Culturele antropologie en Rechten. ‘Docenten zeiden steeds: “Je kunt niet blijven combineren, je moet kiezen.”’ Ze trok zich er niets van aan, ze wist het allemaal goed te organiseren. ‘Als je mensen gewoon vraagt om wat je nodig hebt, blijken studieprogramma’s best flexibel. Zo heb je meer mogelijkheden dan je denkt.’

Geld en status

Altijd leuk, mogelijkheden. Afgelopen september won De Jong met haar duizelingwekkende cv de StudenTalentprijs. Daarom zit ze nu, bijna afgestudeerd juriste met twee specialisaties, op het terras van café The Basket op de VU-campus. Tegenover haar coach: Rolf Schrama, onderdeel van de prijs. Bedrijfseconoom Schrama begon zijn loopbaan met het najagen van geld en status. Na een voortvarende start kwam hij daarop terug. Na een periode als wedstrijdzeiler is hij nu spreker en schrijver, om anderen te inspireren en te behoeden voor de fout die hij maakte.

Schrama: ‘Ik ben onder valse voorwendselen van start gegaan en wilde mezelf bewijzen. Maar de financiële wereld paste niet bij me. Ik wil Eva helpen haar kernkwaliteiten te benutten. Ze wil met mensen werken. Ik keek met haar verder dan de advocatuur waaraan ze dacht. Als je net van de VU komt, kun je geneigd zijn om te snel één koker te kiezen en daarbij anderen te volgen. Halverwege ontdek je dan misschien: ik heb de verkeerde koker genomen. Je kunt beter bewust kiezen. Er valt ook veel gejaagdheid en concurrentie weg als je je eigen, unieke weg uitstippelt. Bevrijdend!’

Ouderenzorg?

Samen vroegen ze zich daarom af: zijn er andere beroepen geschikt voor De Jong, ouderenzorg bijvoorbeeld? Dan help je ook mensen. Maar De Jong concludeerde dat ze óók getriggerd wil blijven door het puzzelen en analyseren dat je als advocaat doet. Het liefst zou ze een baan als advocaat combineren met wetenschap en vrijwilligerswerk. ‘Ik wil helemaal niet in één koker kruipen, mijn kracht zit in het combineren. Ik maak mijn eigen pad.’ Iets wat al zichtbaar was toen ze als bachelor-student twee studies deed, maar nu is het patroon duidelijk.

Hoogst haalbare

De Jong had een heftig jaar. Haar moeder kreeg een ernstig ongeluk. Schrama werd voor het eerst vader. Hun gesprekken gingen daarom meestal per mail. Eén keer kwam De Jong bij Schrama thuis. De Jong: ‘Thuis bij Rolf, met zijn vrouw en kind, vond ik het heel inspirerend en verfrissend om te zien dat het alledaagse tafereel thuis met vrouw en kind Rolf zo gelukkig maakt. Een goed tegenwicht met al dat carrièregedoe.’ Schrama beaamt: ‘Pas afgestudeerd, denken veel mensen alleen maar aan hun carrière, hun cv en aan presteren. Maar er is meer.’

De Jong kiest ervoor om even nog niet te kiezen. Ze trok een jaar extra uit voor haar masterperiode. ‘Het is zo leuk, en ik ga nog heel lang werken. Waarom zou ik opschieten?’ Ze zegt ook: ‘Ik kan het iedereen aanraden: doe twee studies!’ Het kan, maar we weten nu ook: kijk eerst goed of dat wel echt jouw weg is.

De StudenTalentprijs, jaarlijks uitgereikt tijdens de jaaropening van de VU, is bedoeld voor de allertalentvolste VU-student die daarnaast betrokken is bij de maatschappij en bij de universiteit. Naast een geldbedrag van 4000 euro krijgt de winnaar een jaar lang coachingsgesprekken met een VU-alumnus.

> Zo verloor Ruben van de Belt door Inger van Nes zijn angst voor het grotemensenleven.

> Myriam Sillevis Smitt herkende in Cees Vervoorn haar topsportmentaliteit: ‘Je kunt heel veel, en dat is soms